Čištění klimatizace – základ zvládnete klidně sami

30.9.2024

Klimatizace jsou pomalu a jistě nedílnou součástí každého moderního bydlení a také komerčních prostor. Důvod je jednoduchý – zajišťují komfortní teplotu v místnosti, ať už je venku horko „na zdechnutí” nebo naopak „kosa jako z nosa”. Nicméně, abyste si opravdu v létě užívali příjemný chládek a v zimě zase teplo za pár kaček, je nutné klimatizace pravidelně servisovat a čistit. Jen tak vám budou sloužit dlouhodobě, efektivně a také bezpečně vůči vašemu zdraví.

Skvělé každopádně je, že základní čištění bez problému zvládnete sami. Jak často ho dělat, jaké kroky musíte dodržovat a kdy raději zavolat odborníkům, to vám prozradí tento článek. Ale pěkně postupně…

Proč je čištění klimatizace tak důležité

Klimatizace nejen ochlazuje nebo ohřívá vzduch, ale také jej filtruje skrze filtry. A ty jsou potřeba pravidelně čistit, nebo měnit. Zachytávají totiž prach, pyl, bakterie a další nečistoty z okolního vzduchu. Pokud byste čištění filtrů nijak neřešili, ohrožujete své zdraví, zvyšují se vám náklady na provoz a také by mohlo dojít k tomu, že klimatizace bude málo chladit nebo hůř, přestane fungovat úplně.

Výsledkem pravidelného čištění si naopak zajišťujete:

  • lepší kvalitu vzduchu – zachycený a následně dlouhodobě nahromaděný prach, bakterie a plísně během používání klimatizace znovu rozptylujete do ovzduší. To vám může způsobit různá zdravotní rizika, zvlášť pokud jste alergici nebo astmatici.

  • efektivnější provoz – znečištěné filtry a výparníky snižují proudění vzduchu, což způsobuje, že klimatizace musí pracovat s větším výkonem, aby dosáhla vámi požadované teploty. To nejen zvyšuje spotřebu energie (platíte více), ale také zkracuje životnost celého zařízení.

  • žádný zápach – v případě, že klimatizaci pravidelně nečistíte, může vydávat nepříjemný zápach. Ten je způsobený hromaděním všech nečistot a vlhkosti na vnitřním výměníku, kde se tak snadno tvoří bakterie a plísně.

  • prevenci poruch a prodloužení životnosti – pravidelné čištění (a také servis klimatizace) mohou odhalit drobné problémy dříve, než se stanou vážnými. Tím šetříte své peníze na opravy a prodlužuje životnost klimatizace.

TIP K PŘEČTENÍ: 7 pravidel, jak správně používat klimatizaci. Pravidla, které vám zaručí, že nebudete například nemocní nebo nebudete hnát spotřebu energie zbytečně do vyšších čísel.

Jak často byste měli klimatizaci čistit

Frekvence čištění klimatizace závisí na několika faktorech – konkrétně na intenzitě používání, prostředí, ve kterém je klimatizace umístěna, a specifických potřeb každého z vás (např. pokud jsou v domácnosti alergici, je potřeba klimatizaci čistit častěji). Obecná doporučení jsou každopádně následující:

  • filtry vzduchu – ty byste měli čistit každé 1 až 3 měsíce, a to v závislosti na intenzitě používání a úrovni znečištění.

  • výparník a kondenzátor – čištění těchto částí by mělo být prováděno alespoň jednou ročně, ideálně před začátkem sezony intenzivního používání, například tedy před létem. Pokud však klimatizací chladíte i topíte, doporučujeme provést čištění dvakrát ročně.

  • odvod kondenzátu – pravidelně kontrolujte a čistěte odvod kondenzátu, abyste předešli ucpání. To pak může vést k úniku vody a následnému poškození samotného zařízení nebo vašeho interiéru.

Co z toho bez problému zvládnete sami

Pravidelné základní čištění klimatizace doma zvládne snad úplně každý. Základem je vyjmutí a vyčištění vnitřního vzduchového filtru, ve kterém se zachytávají nečistoty a prach. Stejně tak je důležité pravidelné čištění povrchu jak vnitřní jednotky, tak i té venkovní, a to včetně jejího okolí (odstraníte napadané listí, větve atp.). Kontrolovat můžete také odvod kondenzátu. Zbytek raději už nechte na profících.

Jak správně vyčistit vnitřní klimatizaci

Přehled všech úkonů, které jsou základem pro čištění domácí klimatizace:

  1. vnitřní jednotku vypojte z elektrické sítě
  2. z povrchu klimatizace setřete vlhkým hadříkem veškerý prach a nečistoty
  3. otevřete přední kryt klimatizace, vyjměte vzduchový filtr a buď ho vysajte vysavačem, nebo jej opláchněte ve vlažné mýdlové vodě
  4. vysajte či opláchněte i další protiprachové filtry, pokud jimi vaše klimatizace disponuje
  5. celý vnitřek jednotky opatrně vysajte vysavačem
  6. vyčištěné a suché vzduchové filtry umístěte zpět na původní místa
  7. zapojte klimatizaci zpět do elektrické sítě

DOPORUČENÍ: spoustu moderních klimatizačních jednotek je vybaveno funkcí pro vysoušení výměníku (X-FAN). Tato funkce pomáhá odstraňovat vlhkost z vnitřního prostoru, což snižuje riziko vzniku plísní a nepříjemného zápachu. Doporučujeme tuto funkci pravidelně používat.

Profesionální servis klimatizace

Minimálně jednou za rok byste si však měli nechat udělat servis a čištění klimatizace od odborníků = tedy od nás :). Pokud klimatizaci používáte velmi často nebo ji máte umístěnou v prašném prostředí, doporučujeme servis dvakrát za rok. Kromě těchto uvedených faktů je roční servis i podmínkou garance záruky. A nejen to. Pravidelnou roční servisní prohlídkou se záruka prodlužuje na 3 roky (u Hisense na 5 let).

Co vše je součástí pravidelného záručního a pozáručního servisu: 

  • vizuální kontrola a celkové posouzení stavu klimatizace
  • kontrola správné funkčnosti klimatizace prostřednictvím diagnostiky
  • vyčištění všech filtrů
  • vyčištění venkovní jednotky 
  • vyčištění a vydezinfikování vnitřní jednotky
  • vyčištění odtokového potrubí pro kondenzát
  • vyčištění plastů klimatizace
  • kontrola úniku plynu z klimatizace
  • kontrola chladícího okruhu klimatizace (potrubí, spoje, izolace)
  • kontrola elektrického okruhu klimatizace (elektrostinstalace, kompresor)
  • kontrola a případné doplnění chladiva
  • kontrola uchycení jednotky
  • kontrola ovladače

Veškeré další informace, včetně ceníku, najdete na této naší stránce.

Čištění klimatizace – TomasKonicek.cz 

Pravidelné čištění klimatizace je základ k tomu, abyste dlouhodobě, efektivně a bezpečně chladili nebo topili. Co vše čištění zahrnuje? Článek prozradí. 

MONTÁŽ KLIMATIZACÍ

SAMSUNG Wind-Free™ Comfort AR09TXFCAWKNEU WiFi

Akční cena vč. montáže: 33 026,-
36 990,- s DPH 12%
Běžná cena 42 549Kč vč. 12% DPH

Hisense Energy Pro Plus QG25 WiFi (záruka 5 let) (vyprodáno)

Akční cena vč. montáže: 36 598,-
40 990,- s DPH 12%
Běžná cena 44 789Kč vč. 12% DPH

Hisense Comfort DJ35 WiFi (záruka 5 let)

Akční cena vč. montáže: 33 920,-
37 991,- s DPH 12%
Běžná cena 41 429Kč vč. 12% DPH

ČLÁNKY

Jak probíhá montáž klimatizace s profíky

6.10.2024 | Abyste mohli hodit veškeré obavy za hlavu, sepsali jsme pro vás praktického průvodce, jak probíhá montáž klimatizace s profíky. A to krok po kroku.

Čištění klimatizace – základ zvládnete klidně sami

30.9.2024 | Pravidelné čištění klimatizace je absolutní základ k tomu, abyste doma dlouhodobě, efektivně a bezpečně chladili nebo topili. Co vše čištění zahrnuje a co z toho zvládnete sami? Článek prozradí.

Více zde

Referenční klienti

česká-zbrojovka

coop-jednota

hame

linea-nivnice

stavebniny-dek

škoda-auto