Jak probíhá montáž klimatizace s profíky

6.10.2024

Pokud si chcete užívat v letních vedrech příjemný chládek a v zimě zase teplo za pár kaček, klimatizace jsou efektivní volbou, jak toho dosáhnout. A je jedno, jestli se teprve chystáte stavět, bydlíte v paneláku nebo chcete tepelný komfort třeba na chalupě… s profíky vždycky najdete to nejlepší možné technické řešení. Bez prachu, nepořádku i stavebních úprav. 

Jak taková montáž klimatizace probíhá? Krok po kroku vám to prozradí tento článek. 

1. KROK: Výběr správné klimatizace

Ještě než si projdeme samotnou montáž klimatizace, zastavíme se u samotného výběru. Ten je totiž alfou a omegou celé realizace – klimatizace musí odpovídat vašim potřebám a stejně tak i podmínkám vašeho domova, obchodu, kanceláře, haly, nemocnice, … 

  • V jakých místnostech klimatizace bude?
  • Jak často ji budete využívat? 
  • Budete s ní i vytápět?
  • Chcete ovládání přes wi-fi?
  • Jaké funkce od klimatizace vyžadujete – např. účinná filtrace bakterií a virů, hlučnost vnitřní i vnější jednotky, regulace proudění vzduchu, …?
  • Hledáte nějaký designový kousek?
  • S jakým uvažujete rozpočtem? 

To jsou jen některé otázky, na které byste měli znát odpověď. Pokud si nevíte rady, můžete nám napsat/zavolat nebo se rovnou zastavte k nám do showroomu a jednotlivé klimatizace si prohlédněte, porovnejte, vyzkoušejte a poraďte se s námi osobně. My pracujeme převážně s vyššími třídami značek Hisense, Samsung, LG a Daikin. Máme s nimi za ty roky (klimatizace prodáváme, instalujeme a servisujeme od roku 2006) nejlepší zkušenosti = zaručujeme vám tu nejlepší kvalitu za rozumné peníze

TIP K PŘEČTENÍ: Jak vybrat klimatizaci. K čemu všemu klimatizace slouží a jak vybrat tu nejlepší z nich? Tak na tom vám jednoduše odpoví tento článek.

2. KROK: Umístění klimatizace

Kde přesně budou umístěné vnitřní jednotky, kde a jak bude nainstalována venkovní jednotka, jakým způsobem se povede potřebné potrubí a kabeláž... Tohle vše je důležité naprosto přesně vymyslet a navrhnout. Proto přijedeme na místo budoucí montáže a celou nemovitost si prohlédneme, zaměříme a teprve na základě toho navrhneme ideální technické řešení. Takhle se to dělá = tohle je ta jediná správná cesta! Díky osobní prohlídce totiž můžeme navrhnout i variantu montáže, na kterou bychom během telefonické/e-mailové komunikace nebo v showroomu nepřišli. A to vám může ušetřit nemalé peníze.

3. KROK: Příprava instalace klimatizace

V rámci výstavby domu vysekáme do zdiva drážky, do kterých bodově uchytíme měděné potrubí, kondenzační potrubí a elektrický kabel (potrubí pro větší bezpečnost svařujeme stříbrem). Napojení kondenzátu následně zajistí váš instalatér, přívod napájecího kabelu elektrikář a zapravení drážek omítkáři. V případě potřeby poradíme a zajistíme součinnost tak, aby vše šlo jako po másle. 

Pokud tedy plánujete stavbu domu (nebo větší rekonstrukci bytu), myslete na stavební přípravu pro klimatizaci. Výsledek bude nejen esteticky čistý oproti plastovým lištám, ale také levnější, než kdybyste v budoucnu měli v hotovém interiéru sekat drážky a následně nanášet omítku a znovu malovat. 

Před samotnou montáží ještě natáhneme napájecí kabel od rozvaděče k místu osazení venkovní jednotky. Ideálně od samotného jističe (alespoň 16A). 

TIP K PŘEČTENÍ: S klimatizací vytopíte svou chalupu RAZ DVA. I z domova. Co si tak prodloužit chatařskou či chalupářskou sezonu do pozdního podzimu nebo dokonce přes celou zimu?

4. KROK: Montáž klimatizace

V rámci výstavby domu přichází na řadu druhá fáze realizace, tedy osazení vnitřní a venkovní jednotky. A to ve chvíli, kdy máte hotovou výmalbu. Jednotky následně mezi sebou už jen propojíme, odvedeme hadici z kondenzátem z venkovní jednotky a montáž je hotova.

U hotových domů, bytů, kanceláří atp. ve většině případů drážky nevysekáváme (technická i finanční náročnost), ale používáme k vedení veškerého potrubí a kabeláže plastové krycí lišty, které vše důmyslně schovají. V rámci přípravy si tedy nainstalujeme držáky na vnitřní jednotky, konzoli na venkovní jednotku (na fasádu budovy, k podlaze balkonu, terasy, na střechu, pod krov, …) a provedeme průraz vnitřních zdí i fasády (nebojte, průraz nijak nenaruší statické vlastnosti zdi a ani vám přes otvor nebude proudil venkovní vzduch dovnitř místnosti – vše odborně zaizolujeme). Následně připevníme plastové lišty a rozvedeme měděné potrubí, odvod kondenzátu a elektřinu.

5. KROK: Vakuování potrubí a napuštění chladiva

Klimatizační systém nejprve vakuově vyčistíme – odstraníme tím veškerou vlhkost a vzduch. a poté napustíme patřičné chladivo.

6. KROK: Spuštění klimatizace

Po napuštění chladiva klimatizaci spustíme a provedeme důkladné testování:

  • kontrola teploty: zda klimatizace chladí nebo ohřívá na požadovanou teplotu
  • kontrola hluku: zda klimatizace pracuje tiše a bez nežádoucího hluku
  • kontrola úniku chladiva: zda nedochází k úniku chladiva

7. KROK: Úklid a seznámení s obsluhou klimatizace

Vše po sobě uklidíme a zaškolíme vás, jak efektivně klimatizaci obsluhovat.

Pozor: Už v průběhu montáže používáme průmyslové vysavače, aby se prach nešířil po vašem bytě nebo domě.

TIP K PŘEČTENÍ: 7 pravidel, jak správně používat klimatizaci. Pravidla, které vám zaručí, že nebudete například nemocní nebo nebudete hnát spotřebu energie zbytečně do vyšších čísel.

Podívejte se na průběh montáže klimatizace

Jo a nezapomeňte svou klimatizaci pravidelně servisovatpravidelný servis klimatizace.

Chcete si i vy užívat tepelný komfort?

Montáž klimatizace je proces, který vyžaduje odborné znalosti a pečlivost. Od výběru správné klimatizace přes přípravu prostoru až po finální instalaci a první spuštění – každý krok je důležitý pro zajištění optimálního výkonu a dlouhé životnosti celého klimatizačního systému.

Kontaktujte nás. Pomůžeme vám vybrat ideální klimatizaci, navrhneme optimální řešení, pošleme cenovou nabídku a hned jak se domluvíme, provedeme profi montáž klimatizace. 

Máme na Facebooku, Google i Seznamu hodnocení 5* z 5:

  • Facebook – 70 hodnocení
  • Google – 182 hodnocení
  • Seznam – 200 hodnocení

Můžete se tak vždy spolehnout na prvotřídní kvalitu samotné techniky, práce i servisu.

Jak probíhá montáž klimatizace – TomasKonicek.cz 

Abyste mohli hodit veškeré obavy za hlavu, sepsali jsme pro vás, jak probíhá montáž klimatizace. A to krok po kroku. Klimatizace Tomáš Koníček, Zlínský kraj.

MONTÁŽ KLIMATIZACÍ

SAMSUNG Wind-Free™ Comfort AR09TXFCAWKNEU WiFi

Akční cena vč. montáže: 33 026,-
36 990,- s DPH 12%
Běžná cena 42 549Kč vč. 12% DPH

Hisense Energy Pro Plus QG25 WiFi (záruka 5 let) (vyprodáno)

Akční cena vč. montáže: 36 598,-
40 990,- s DPH 12%
Běžná cena 44 789Kč vč. 12% DPH

Hisense Comfort DJ35 WiFi (záruka 5 let)

Akční cena vč. montáže: 33 920,-
37 991,- s DPH 12%
Běžná cena 41 429Kč vč. 12% DPH

ČLÁNKY

Jak probíhá montáž klimatizace s profíky

6.10.2024 | Abyste mohli hodit veškeré obavy za hlavu, sepsali jsme pro vás praktického průvodce, jak probíhá montáž klimatizace s profíky. A to krok po kroku.

Čištění klimatizace – základ zvládnete klidně sami

30.9.2024 | Pravidelné čištění klimatizace je absolutní základ k tomu, abyste doma dlouhodobě, efektivně a bezpečně chladili nebo topili. Co vše čištění zahrnuje a co z toho zvládnete sami? Článek prozradí.

Více zde

Referenční klienti

česká-zbrojovka

coop-jednota

hame

linea-nivnice

stavebniny-dek

škoda-auto